kucharaka.piekarka

kucharaka.piekarka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Ciasteczkowe zawijaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

U mnie w domu na takie ciasteczka mówimy zwyklaki. Kładzione na świąteczny stół, znikają w mgnieniu oka :) Kruche, słodkie i domowe....

Ciasteczkowe zawijaki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczkowe zawijaki

Ciasto

  • 500 g przesianej maki pszennej,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • 170 g miękkiego masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • marmolada, cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasteczkowe zawijaki

ETAP 1:

1. Ciepłe (nie gorące!) mleko, cukry i drożdże mieszamy razem i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 min.

2. Masło, żółtko, jajko, olej, sól ucieramy na masę i wlewamy drożdże, miksujemy.

3. Przesianą mąkę wsypujemy do masy drożdżowej i wyrabiamy dłońmi.

4. Wyrobione ciasto wałkujemy, kroimy na kawałki, kładziemy marmoladę, zawijamy w rulonik i odstawiamy na 30 min do lekkiego wyrośnięcia.

5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra, dół) do 180 stopni. Pieczemy o ładnego zarumienienia się ciasteczek, ok 15 min.

Ciasteczkowe zawijaki
Ciasto bardzo cienko wałkujemy i robimy kwadraty o bokach mniej wiecej 10 cm. Na całośc wyciętego ciasta smarujemy marmoladą, zostawiając jeden bok czysty.
Ciasteczkowe zawijaki
Tak zwinięte ciasteczka kładziemy na blachę w określonej odległości by nie stykały się gdy będą pieczone.

Tagi:

ciasteczka