olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Deser z jabłek i rodzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i delikatny deser z podsmażanych na maśle jabłek z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i rodzynek. O charakterystycznej nucie cynamonu oraz kardamonu.

Deser z jabłek i rodzynek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z jabłek i rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Deser z jabłek i rodzynek
Jabłka myję, po czym obieram je ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych, a następnie kroję je w plasterki i skrapiam całość sokiem wyciśniętym z cytryny. Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut.Masło topię na patelni. Na stopione masło wykładam jabłka, posypuję całość cukrem połączonym z cukrem waniliowym i podsmażam. Do momentu odparowania soku. Następnie dodaję rodzynki, cynamon i kardamon i przez chwilę na niewielkim ogniu podsmażam zawartość patelni. Deser podaję na ciepło na niewielkich talerzykach.
Deser z jabłek i rodzynek
Jabłka myję, po czym obieram je ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych, a następnie kroję je w plasterki i skrapiam całość sokiem wyciśniętym z cytryny.
Deser z jabłek i rodzynek
Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut.
Deser z jabłek i rodzynek
Masło wykładam na rozgrzaną patelnię i topię je.
Deser z jabłek i rodzynek
Na stopione masło wykładam jabłka, posypuję całość cukrem połączonym z cukrem waniliowym i podsmażam. Do momentu odparowania soku. Następnie dodaję rodzynki, cynamon i kardamon i przez chwilę na niewielkim ogniu podsmażam zawartość patelni.