kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Mus z białej czekolady z truskawkami i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na truskawki zbliża się ku końcowi. Wykorzystajcie późne truskawki do pysznego deseru. Proponuję Wam mus z białej czekolady z truskawkami i galaretką

Mus z białej czekolady z truskawkami i galaretką

Składniki:

Mus z białej czekolady z truskawkami i galaretką

 

  • mus czekoladowy:

 

  • 2 białka
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g białej czekolady

 

  • ponadto:

 

Sposób przygotowania:

Mus z białej czekolady z truskawkami i galaretką

ETAP 1:

Przygotuj 4 małe pucharki lub 2 duże. Czekoladę rozpuść w kąpieli parowej,lekko przestudź. Białka ubij na sztywno.Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszaj białka i śmietankę a gdy składniki się połączą wlej cienką strużką czekoladę. Dokładnie wymieszaj i przełóż mus do pucharków. Pucharki wstaw do lodówki.

Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj wystudź. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój je na ćwiartki.

Wyjmij deserki z lodówki. Truskawki rozdziel równo pomiędzy pucharki i zalej schłodzoną galaretką. Wstaw deserki do lodówki i schładzaj przynajmniej godzinę. Przed podaniem udekoruj każdy deser truskawką i bezikami.