kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Deser z mango i bakaliami (bez cukru)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser nie musi być pełen dodanego cukru żaby był smaczny i słodki. Słodycz w tym przypadku daje dojrzałe mango i suszone owoce. Całość jest lekka i bardzo smaczna.

Deser z mango i bakaliami (bez cukru)

Składniki:

Deser z mango i bakaliami (bez cukru)

podstawowe

  • (na dwa duże desery)

 

  • 1 dojrzałe mango
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • nasiona z ½ laski wanilii
  • płatki owsiane (zamiennie kukurydziane lub preparowane zboża)
  • 1 szklanka dowolnych suszonych owoców (u mnie morele, daktyle, żurawina)
  • świeże owoce (u mnie mango maliny, borówki i czerwona porzeczka)

Sposób przygotowania:

Deser z mango i bakaliami (bez cukru)
Mango myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy trochę do posypania wierzchu deseru resztę miksujemy na gładki mus.

Mango łączymy z nasionami z połowy laski wanilii i jogurtem naturalnym do połączenia składników. Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki.

W szklankach lub pucharkach układamy kolejno warstwy: bakalie, płatki, mus z jogurtem tworząc sześć warstw.

Wierzch deseru wieńczymy świeżymi owocami.