Sposób przygotowania:
Panna Cotta z sosem jagodowo - borówkowym
8 - 10 g żelatyny zalewamy dwiema łyżeczkami zimnej wody i odkładamy, aby napęczniała. 125 ml mleka i 125 ml słodkiej śmietanki przelewamy do rondelka, w którym powinna znajdować się odrobina wody. Podgrzewamy na małym ogniu, a w trakcie podgrzewania wsypujemy także 10 g cukru waniliowego i 30 g zwykłego cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Namoczoną żelatynę teraz zalewamy odrobiną gorącej wody i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do zagotowanej wcześniej śmietanki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia, od czasu do czasu mieszając.
Przygotowujemy filiżanki/miseczki i rozlewamy do nich przygotowaną masę.Filiżanki odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.50 g borówek i 50 g jagód przebieramy, myjemy i zasypujemy cukrem ( wg uznania ), a następnie blenderujemy na gładką masę.
Wystudzoną panna cottę wykładamy do góry dnem na talerzyki i polewamy przygotowanym sosem. Gotowy deser można ozdobić również całymi owocami lub listkami mięty.
Namoczoną żelatynę teraz zalewamy odrobiną gorącej wody i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do zagotowanej wcześniej śmietanki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia, od czasu do czasu mieszając.
Przygotowujemy filiżanki/miseczki i rozlewamy do nich przygotowaną masę.Filiżanki odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.50 g borówek i 50 g jagód przebieramy, myjemy i zasypujemy cukrem ( wg uznania ), a następnie blenderujemy na gładką masę.
Wystudzoną panna cottę wykładamy do góry dnem na talerzyki i polewamy przygotowanym sosem. Gotowy deser można ozdobić również całymi owocami lub listkami mięty.