femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Panna Cotta z sosem jagodowo - borówkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Panna Cotta, czyli gotowana śmietanka. Typowy włoski deser, lekki, delikatny i niezwykle orzeźwiający. Podawany na zimno, zazwyczaj z dodatkiem owoców. Ja zaprezentuję Wam swoją panna cottę z dodatkiem sosu jagodowo - borówkowego..

Panna Cotta z sosem jagodowo - borówkowym

Składniki:

Panna Cotta z sosem jagodowo - borówkowym

 

  • 125 ml mleka
  • 125 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • odrobina zimnej wody
  • około 10 g żelatyny
  • około 10 g cukru waniliowego
  • 30 g cukru
  • 50 g jagód
  • 50 g borówek

 

  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Panna Cotta z sosem jagodowo - borówkowym
8 - 10 g żelatyny zalewamy dwiema łyżeczkami zimnej wody i odkładamy, aby napęczniała. 125 ml mleka i 125 ml słodkiej śmietanki przelewamy do rondelka, w którym powinna znajdować się odrobina wody. Podgrzewamy na małym ogniu, a w trakcie podgrzewania wsypujemy także 10 g cukru waniliowego i 30 g zwykłego cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia.

Namoczoną żelatynę teraz zalewamy odrobiną gorącej wody i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do zagotowanej wcześniej śmietanki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia, od czasu do czasu mieszając.

Przygotowujemy filiżanki/miseczki i rozlewamy do nich przygotowaną masę.Filiżanki odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.50 g borówek i 50 g jagód przebieramy, myjemy i zasypujemy cukrem ( wg uznania ), a następnie blenderujemy na gładką masę.

Wystudzoną panna cottę wykładamy do góry dnem na talerzyki i polewamy przygotowanym sosem. Gotowy deser można ozdobić również całymi owocami lub listkami mięty.