grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczona pomarańczowa panna cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomarańczowa panna cotta pieczona w kąpieli wodnej, bez dodatku żelatyny. Panna cotta przygotowana jest na bazie śmietany, mleka, białek, z dodatkiem startej skórki z pomarańczy.

Pieczona pomarańczowa panna cotta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona pomarańczowa panna cotta

 

Sposób przygotowania:

Pieczona pomarańczowa panna cotta

Przygotowanie panny cotty

Pieczona pomarańczowa panna cotta
Panne cotte dekorujemy kawałkami pomarańczy.

Zagotowujemy mleko ze śmietaną, cukrem i startą skórką z pomarańczy, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Mleko ze śmietaną miksujemy z białkami. Masę przelewamy do 4 małych żaroodpornych foremek.


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni. Panne cotte pieczemy w kąpieli wodnej ok. 45-50 minut.


Upieczone deserki schładzamy w lodówce ok. 7-8 godzin.