Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Podwójnie truskawkowa panna cotta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Podwójnie truskawkowa panna cotta z jogurtem. Tak fantastyczna, że specjalnie dla niej zamrozić muszę parę kilo truskawek więcej.

Podwójnie truskawkowa panna cotta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podwójnie truskawkowa panna cotta

Panna cotta:

Góra:

Sposób przygotowania:

Podwójnie truskawkowa panna cotta
Góra:

Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na kawałki i wrzucić do garnuszka. Dodać cukier, wymieszać, zagotować. Rozgnieść lekko widelcem, na wrzące wsypać żelatynę (zdjąć z ognia), wymieszać dokładnie. Odstawić do wystudzenia.

Panna cotta:

Truskawki wrzucić do osobnego naczynia, dodać cukier, śmietanę i jogurt. Zmiksować blenderem na gładki mus. Postawić na gazie i zagotować. Wsypać żelatynę i wymieszać trzepaczką dokładnie. Wystudzić. Do szklaneczek nalać masę śmietanową, wstawić do lodówki, gdy lekko stężeje, nałożyć masę truskawkową.

Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podwójnie truskawkowa panna cotta
owoce umyte i oszuszone pokroić na kawałki i zasypac cukrem
Podwójnie truskawkowa panna cotta
rozgnieśc widelcem, dodać żelatynę i wymieszać
Podwójnie truskawkowa panna cotta
w drugim garnku umieścić truskawki, cukier, śmietanę i jogurt
Podwójnie truskawkowa panna cotta
zmiksowac blenderem na gładki mus i zagotować