msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Deser z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Połączenie kwaśnego rabarbaru i łagodnej w smaku,słodkawej bitej śmietanki jest nie tylko smaczne ale i orzeźwia w upalny dzień.

Deser z rabarbarem

Składniki:

Deser z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Deser z rabarbarem
Rabarbar,którego użyłam miałam zapasteryzowany,więc przygotowanie deseru nie zajęło dużo czasu.Jeśli takich zapasów nie posiadacie wystarczy oczyszczony,obrany i pokrojony w kostkę rabarbar rozgotować z małą ilością wody i dosłodzić do smaku wg. upodobań.Schodzić. Śmietanę mocno schłodzić i ubić na sztywno,dosładzając na koniec cukrem pudrem. Do wysokich szklanek deserowych nałożyć po trochu bitej śmietany,posypać łyżką płatków kukurydzianych każdy deser.Rozłożyć połowę rabarbarowej masy.Wyłożyć na nią po 2 łyżki bitej śmietany i znów po łyżce płatków. Rozłożyć pozostały rabarbar i dopełnić bitą śmietaną.Udekorować czekoladową posypką i schłodzić ok.godziny.