ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Tort poprzeczny bez pieczenia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Jak nie chcemy odpalać piekarnika , a mamy ochotę na tort , to polecam taki właśnie. Z wykorzystaniem zwykłych herbatników. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.

Tort poprzeczny bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort poprzeczny bez pieczenia

 

  • 1 kg herbatników maślanych
  • 3 budynie czekoladowe
  • 1,2 l mleka
  • 300 g margaryny
  • 300 g kremu nutella
  • 400 ml śmietany 30 %
  • łyżka cukru pudru
  • 50 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Tort poprzeczny bez pieczenia

ETAP 1:

Ugotować budynie. Litr mleka zagotować z margaryną, a pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym. Wlać do gotującego się mleka i mieszać , aż powstanie gładka masa.

Przestudzić i dodać nutellę. Wymieszać mikserem.

Kremem łączyć herbatniki i układać wzdłuż brzegów tortownicy. Smarować kolejne herbatniki i dokładać warstwy w kierunku środka.

Układać tak do wyczerpania składników. Pozostały krem wyłożyć na wierzch. Wstawić na noc do lodówki.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Zdjąć obręcz tortownicy. Posmarować wierzch i boki śmietaną.

Kilka łyżek przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki.

Czekoladę zetrzeć na wiórki i posypać tort. Smacznego.

Tort poprzeczny bez pieczenia
Składanie tortu - układanie herbatników