Sposób przygotowania:
Chia z rabarbarem i truskawkami
Chia: mleko podgrzewamy delikatnie w rondelku ( nie zagotowujemy ). Do podgrzanego mleka dodajemy syrop z kwiatów bzu ( lub wanilię ) i miód mieszamy.
Do miseczki wsypujemy nasiona chia, zalewamy je mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
Mus rabarbarowy: rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Przekładamy je do rondelka, wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie rabarbar lekko studzimy i blendujemy. Wystudzony mus z rabarbaru wstawiamy do lodówki.
Masa truskawkowa: truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki – przekładamy do miseczki. Truskawki mieszamy z sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki na noc.
Z lodówki wyjmujemy chia, mus rabarbarowy i truskawki. Do słoików lub szklaneczek nakładamy porcję musu z rabarbaru, na to przygotowane nasiona chia, a wszystko dekorujemy przygotowanymi wcześniej truskawkami, serwujemy od razu, lub schłodzone przez 1 godzinę w lodówce, smacznego ; )
Do miseczki wsypujemy nasiona chia, zalewamy je mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
Mus rabarbarowy: rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Przekładamy je do rondelka, wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie rabarbar lekko studzimy i blendujemy. Wystudzony mus z rabarbaru wstawiamy do lodówki.
Masa truskawkowa: truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki – przekładamy do miseczki. Truskawki mieszamy z sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki na noc.
Z lodówki wyjmujemy chia, mus rabarbarowy i truskawki. Do słoików lub szklaneczek nakładamy porcję musu z rabarbaru, na to przygotowane nasiona chia, a wszystko dekorujemy przygotowanymi wcześniej truskawkami, serwujemy od razu, lub schłodzone przez 1 godzinę w lodówce, smacznego ; )