Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z ryżem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Deser ryżowo-jabłkowy z jogurtem bałkańskim polany syropem malinowo-żurawinowym.

Deser z ryżem i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z ryżem i jabłkami

 

  • 1/2 torebki ryżu
  • sól do smaku
  • 1 jajko
  • 16 cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 3-4 czubate łyżeczki jogurtu bałkańskiego
  • 3-4 łyżeczki syropu malinowo-żurawinowego

Sposób przygotowania:

Deser z ryżem i jabłkami
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka. Jajko wbić do miseczki i rozbełtać. Do jajka dodać cukier waniliowy i mąkę, dokładnie wymieszać. Jajeczną masę wlać do ryżu. Wlać też do niego mleko. Wymieszać. Ryż podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazd nasiennych). Jabłka dodać do ryżowej masy, wymieszać. Ryż z jabłkami podzielić na 3-4 porcje. Na każdej porcji ułożyć po 1 łyżeczce jogurtu. Każdą porcję polać syropem.
Deser z ryżem i jabłkami
Ugotowany odcedzony i wysypanyz woreczka ryż.
Deser z ryżem i jabłkami
Rozbełtane jajko wymieszane z cukrem waniliowym i mąką.
Deser z ryżem i jabłkami
Jajeczna masa i mleko wlane do ugotowanego ryżu.
Deser z ryżem i jabłkami
Obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka.