mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Deser z zapiekanego ryżu z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Niesamowity deser, który polecam również na lekką i słodką kolację nawet dla najmłodszych smakoszy

Deser z zapiekanego ryżu z dżemem

Składniki:

Deser z zapiekanego ryżu z dżemem

 

  • 1/2 szkl białego ryżu
  • 1/4 szkl cukru pudru
  • 3 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
  • 3 łyżki schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
  • 3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • masło lub margaryna do natłuszczenia blachy
  • dżem z ulubionych owoców - polecam jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Deser z zapiekanego ryżu z dżemem
Nagrzać piekarnik do temperatury 150 stopni. Masłem lub margaryną wysmarować blachę. Ułożyć ryż i posypać cukrem. W małym garnku podgrzać mleko do chwili "prawie zagotowania", wyłączyć. Mleko wlać do blachy. Dodać zapach waniliowy i wszystko delikatnie wymieszać, aż rozpuści się cukier puder. Kawałki masła rozrzucić po wierzchu deseru i posypać gałką muszkatołową. Wstawić do piekarnia, piec 1 i 1/2 godz do 2 godz. Po 30 minutach pieczenia zamieszać wszystko. Piec do pory aż deser przypiecze się z wierzchu. Podawać na gorąco z dżemem.
Pychotka :)

Tagi:

ryż