iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Biało - czerwony ryż z słodko kwaśnym kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Coś innego coś smacznego i świeżego. Kolorowy zdrowy ryż do tego ostro-słodki kurczak. Wszystko skropione świeżą limonką - pyszne danie jedno garnkowe.

Biało - czerwony ryż z słodko kwaśnym kurczakiem

Składniki:

Biało - czerwony ryż z słodko kwaśnym kurczakiem

 

  • 1 woreczek ryżu białego

 

  • 1 woreczek ryżu czerwonego

 

  • 2 piersi z kurczaka

 

 

 

 

  • sos chilli słodko ostry

 

  • 3 łyżki melasy z granatem

 

  • sos sojowy jasny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Biało - czerwony ryż z słodko kwaśnym kurczakiem
Każdy ryż gotujemy osobno. Czerwony nie solimy i gotujemy troszkę dłużej. Chyba, że lubimy twardszy.

Pierś z kurczaka kroimy w długie paski. Robimy marynatę z sosu sojowego jasnego, melasy z granatem i sosu chilli słodkiego. Obtaczamy kurczaka w sosie i zostawiamy na ok 30 min. Następnie podsmażamy go na oleju.

Grzybki mun moczymy w gorącej wodzie - odcedzamy i dodajemy na patelnię. Dodajemy pokrojone w plasterki 4 ząbki czosnku. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do piersi kurczaka, dodajemy ryż. Doprawiamy solą i sosem chilli słodko ostrym.

Przed podaniem kropimy sokiem z limonki.

Tagi:

ryż kurczak sos