Sposób przygotowania:
Deser zapiekany z ciastem francuskim
Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondla z mlekiem lub śmietanką i rozpuścić na wolnym ogniu, stale mieszając. Następnie dodać masło i dalej mieszać do uzyskania jednolitej masy.Zestawić i wystudzić. Jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, które utrzeć z cukrem na parze do białości przez 20 min., wlać kieliszek rumu i wymieszać. Z białek ubić pianę i wymieszać z pozostałymi masami oraz wlać całość na 3/4 objętości do kokilek lekko natłuszczonych. Piekarnik nastawić na 120-140 st. C. Z rozmrożonego wcześniej ciasta francuskiego wyciąć duże koła, aby móc zalepić nimi na zewnątrz brzegi kokilek. Ustawić na blasze napełnione masą i zakryte płatami ciasta kubeczki i wstawić na 15-20 min. do nagrzanego piekarnika. Gdy płaty ciasta się mocno zrumienią, wysunąć blachę, a kokilki wyjąć w rękawicach kuchennych i poustawiać na tacy i podawać od razu.