marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Deser zapiekany z ciastem francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Deser prawie jak creme brulee,ale zapiekany pod płaszczykiem ciasta francuskiego z dodatkiem białej lub ciemnej czekolady.

Deser zapiekany z ciastem francuskim

Składniki:

Deser zapiekany z ciastem francuskim

 

  • 1 tabliczka białej lub pralinowej czekolady"Milka",
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 30%,
  • 100 g.masła,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • kieliszek rumu,
  • 400 g. mrożonego ciasta francuskiego,
  • oraz kokilki żaroodporne.

Sposób przygotowania:

Deser zapiekany z ciastem francuskim
Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondla z mlekiem lub śmietanką i rozpuścić na wolnym ogniu, stale mieszając. Następnie dodać masło i dalej mieszać do uzyskania jednolitej masy.Zestawić i wystudzić. Jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, które utrzeć z cukrem na parze do białości przez 20 min., wlać kieliszek rumu i wymieszać. Z białek ubić pianę i wymieszać z pozostałymi masami oraz wlać całość na 3/4 objętości do kokilek lekko natłuszczonych. Piekarnik nastawić na 120-140 st. C. Z rozmrożonego wcześniej ciasta francuskiego wyciąć duże koła, aby móc zalepić nimi na zewnątrz brzegi kokilek. Ustawić na blasze napełnione masą i zakryte płatami ciasta kubeczki i wstawić na 15-20 min. do nagrzanego piekarnika. Gdy płaty ciasta się mocno zrumienią, wysunąć blachę, a kokilki wyjąć w rękawicach kuchennych i poustawiać na tacy i podawać od razu.