zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

SUPERPRZEPIS

Zapiekany budyń dyniowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Idealny na jesienne podwieczorki, zapiekany z karmelem i wędzoną śliwką.

Zapiekany budyń dyniowy

Składniki:

Zapiekany budyń dyniowy

 

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 600 ml pełnotłustego mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 duże jajka
  • pół laski wanilii (ziarenka)
  • na dno foremek ciemny karmel
  • 10 śliwek wędzonych
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany budyń dyniowy
Do deseru użyłam wędzonych śliwek (są miękkie), jeśli nie macie takich namoczcie suszone aż zmiękną i wtedy je odsączcie. Piekarnik nagrzewamy d 190 stopni. Miksujemy razem przez ok. 4 minuty: jajka, mleko, mąka, cukier, ziarenka wanilii i mus dyniowy. Powstanie spieniona i lejąca masa.

Wrzucamy do masy kawałeczki śliwek, zostawiamy kilka -po jednej na wierzch każdej porcji. Przygotowujemy karmel: roztapiamy cukier z wodą aż będzie ciemnozłoty (uwaga jest bardzo gorący), wlewamy na dno i boki każdej foremki, w której będziemy zapiekać budyń.

Wlewamy masę i wstawiamy foremki do piekarnika na ok. 40 minut - najlepiej w kąpieli wodnej czyli wstawiamy je do większej formy z wlaną wodą na dno. Po jakimś czasie układamy na wierzch śliwki (wcześniej wpadłyby na dno deseru). Deser jest gotowy kiedy masa się zetnie i zrumieni. Podajemy posypany cukrem pudrem lub z kleksem bitej śmietany.