Sposób przygotowania:
Zapiekany budyń dyniowy
Do deseru użyłam wędzonych śliwek (są miękkie), jeśli nie macie takich namoczcie suszone aż zmiękną i wtedy je odsączcie. Piekarnik nagrzewamy d 190 stopni. Miksujemy razem przez ok. 4 minuty: jajka, mleko, mąka, cukier, ziarenka wanilii i mus dyniowy. Powstanie spieniona i lejąca masa.
Wrzucamy do masy kawałeczki śliwek, zostawiamy kilka -po jednej na wierzch każdej porcji. Przygotowujemy karmel: roztapiamy cukier z wodą aż będzie ciemnozłoty (uwaga jest bardzo gorący), wlewamy na dno i boki każdej foremki, w której będziemy zapiekać budyń.
Wlewamy masę i wstawiamy foremki do piekarnika na ok. 40 minut - najlepiej w kąpieli wodnej czyli wstawiamy je do większej formy z wlaną wodą na dno. Po jakimś czasie układamy na wierzch śliwki (wcześniej wpadłyby na dno deseru). Deser jest gotowy kiedy masa się zetnie i zrumieni. Podajemy posypany cukrem pudrem lub z kleksem bitej śmietany.
Wrzucamy do masy kawałeczki śliwek, zostawiamy kilka -po jednej na wierzch każdej porcji. Przygotowujemy karmel: roztapiamy cukier z wodą aż będzie ciemnozłoty (uwaga jest bardzo gorący), wlewamy na dno i boki każdej foremki, w której będziemy zapiekać budyń.
Wlewamy masę i wstawiamy foremki do piekarnika na ok. 40 minut - najlepiej w kąpieli wodnej czyli wstawiamy je do większej formy z wlaną wodą na dno. Po jakimś czasie układamy na wierzch śliwki (wcześniej wpadłyby na dno deseru). Deser jest gotowy kiedy masa się zetnie i zrumieni. Podajemy posypany cukrem pudrem lub z kleksem bitej śmietany.
reanja
zufikowo
kołczu
zufikowo
O dopiero zajrzałam, sorki. Zrobiłeś ?;-)