iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Deser zeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Warstwowy deser w szklance smakuje wybornie i bardzo ładnie wygląda.

Deser zeberka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser zeberka

 

  • 1 prostokątny spód biszkoptowy czekoladowy
  • dowolny alkohol ja miałam likier kokosowy
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 10 dag białej czekolady

Sposób przygotowania:

Deser zeberka
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie wystudzić, ale uważać, aby nie zastygła ponownie w tym czasie ubić śmietanę i pod koniec ubijania dodać białą czekoladę. Z gotowego blatu biszkopta mniejszą szklanką od tej w której będziemy podawać deser wyciąć krążki. W szklance zaczynając od śmietany układać warstwami deser, każdy krążek ciasta już w szklance polać likierem na górze ma być warstwa śmietany. Dowolnie udekorować.
Deser zeberka
Z czekoladowego spodu szklanką wyciąć krążki ciasta
Deser zeberka
Deser układać warstwami pamiętając o skropieniu ciasta
Deser zeberka
Ja deser dodatkowo ozdobiłam ciasteczkiem w kształcie serca

Tagi:

czekolada