cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Deser żurawinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

pyszny deser żurawinowy

Deser żurawinowy

Składniki:

Deser żurawinowy

 

Sposób przygotowania:

Deser żurawinowy

1. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w jednej szklance zimnej wody.


2. Umyte wcześniej żurawiny przetrzeć przez sito.


3. Połączyć je z miodem i odrobiną goździków.


4. Skórki z przetartych żurawin zalać trzema szklankami wrzącej wody, ugotować i odcedzić na sicie.


5. Powstałym wywarem zalać przetarte żurawiny, zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną. Stale mieszając zagotować. Przelać do schłodzonych pucharków i ostudzić.


6. Wierzch polać gotową bitą śmietaną lub samodzielnie przyrządzoną ze śmietany kremówki i odrobiny cukru.