kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Deserek budyniowy z orzechami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny deserek. Połączenie galaretki, budyniu, śmietanki i orzechów to był strzał w 10. Polecam.

Deserek budyniowy z orzechami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deserek budyniowy z orzechami i galaretką

 

  • 6 łyżek rozpuszczonej czerwonej galaretki
  • 10 łyżek ugotowanego budyniu waniliowego
  • 5 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 200 gram śmietanki 30%
  • 1 garść włoskich orzechów

Sposób przygotowania:

Deserek budyniowy z orzechami i galaretką
Galaretkę przelewamy do szklanych miseczek, odstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy na sztywno i wstawiamy do lodówki.

Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Ciepły budyń przekładamy do miski i dodajemy mielone orzechy, mieszamy i dzielimy na dwie równe części, wykładamy na stężoną galaretkę.

Ubitą śmiętanę dzielimy na dwie części i przekładamy do miseczek na masę orzechową i posypujemy pokrojonymi orzechami.
Deserek budyniowy z orzechami i galaretką
Do szklanych miseczek przelewamy galaretkę.
Deserek budyniowy z orzechami i galaretką
Śmietankę ubijamy w wysokim naczyniu i wstawiamy do lodówki.
Deserek budyniowy z orzechami i galaretką
Masę orzechową przekładamy na galaretkę.
Deserek budyniowy z orzechami i galaretką
Na masę orzechową wykładamy śmietankę i posypujemy orzechami.