Zsa Zsa

Zsa Zsa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Tarta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu tarta. Świetna na codzienny deser czy drobne przyjęcie. Polecam :)

Tarta z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • Żółtka-5
  • Mąka tortowa-2 szklanki
  • Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
  • Cukier- 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy -1 op.
  • Masło- 1 kostka

 

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami
Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie plastry i smażymy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy cukier i cynamon, smażymy dopóki jabłka nie zmiękną, ale się nie rozpadną.

Przygotowujemy ciasto. W misce zagniatamy mąkę, żółtka, pokrojone w kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia. Wyrabiamy na blacie podsypując mąką. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do worka i do zamrażarki. Drugą częścią wykładamy formę do pieczenia-dno i boki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C, wstawiamy ciasto na około 10 minut. Następnie wykładamy jabłka i ścieramy na wierzch ciasto z zamrażarki. Pieczemy "góra dół" przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Tarta z jabłkami
Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie plastry i smażymy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy cukier i cynamon, smażymy dopóki jabłka nie zmiękną, ale się nie rozpadną.
Tarta z jabłkami
W misce zagniatamy mąkę, żółtka, pokrojone w kostkę, masło, cukier, proszek do pieczenia.
Tarta z jabłkami
Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną wkladamy do worka i do zamrażarki.
Tarta z jabłkami
Pieczemy