Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami
Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie plastry i smażymy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy cukier i cynamon, smażymy dopóki jabłka nie zmiękną, ale się nie rozpadną.
Przygotowujemy ciasto. W misce zagniatamy mąkę, żółtka, pokrojone w kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia. Wyrabiamy na blacie podsypując mąką. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do worka i do zamrażarki. Drugą częścią wykładamy formę do pieczenia-dno i boki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C, wstawiamy ciasto na około 10 minut. Następnie wykładamy jabłka i ścieramy na wierzch ciasto z zamrażarki. Pieczemy "góra dół" przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Przygotowujemy ciasto. W misce zagniatamy mąkę, żółtka, pokrojone w kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia. Wyrabiamy na blacie podsypując mąką. Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do worka i do zamrażarki. Drugą częścią wykładamy formę do pieczenia-dno i boki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C, wstawiamy ciasto na około 10 minut. Następnie wykładamy jabłka i ścieramy na wierzch ciasto z zamrażarki. Pieczemy "góra dół" przez około 40 minut w temperaturze 180°C.