Sposób przygotowania:
Śliwki pod maślaną kruszonką z migdałami
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestki, przekładamy je do miseczki.
Do śliwek dodajemy cukier (jego ilość zależy od tego jak bardzo kwaśne są śliwki – nie przesadźmy jednak z cukrem, bo kruszonka, będzie słodka) i wszystko razem mieszamy.
Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i masło. Rozcieramy składniki palcami aż uzyskamy konsystencję piasku.
Śliwki przekładamy do naczynia do zapiekania (może być też np. okrągłe naczynie żaroodporne) i pokrywamy je równomiernie kruszonką.
Wierzch kruszonki posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowane śliwki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut lub do momentu kiedy kruszonka ładnie się zarumieni.
Do śliwek dodajemy cukier (jego ilość zależy od tego jak bardzo kwaśne są śliwki – nie przesadźmy jednak z cukrem, bo kruszonka, będzie słodka) i wszystko razem mieszamy.
Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i masło. Rozcieramy składniki palcami aż uzyskamy konsystencję piasku.
Śliwki przekładamy do naczynia do zapiekania (może być też np. okrągłe naczynie żaroodporne) i pokrywamy je równomiernie kruszonką.
Wierzch kruszonki posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowane śliwki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut lub do momentu kiedy kruszonka ładnie się zarumieni.
SylaUla