kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Deserek budyniowy z winogronami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam zrobić sobie taki deserek. Jest on smaczny i syty a to za sprawą twarożku i orzechów. Do tego jeszcze kilka składników i mamy coś pysznego.

Deserek budyniowy z winogronami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deserek budyniowy z winogronami i orzechami

 

  • 12 łyżek rozpuszczonej czerwonej galaretki
  • 5 łyżek budyniu
  • 3 łyżki twarożku naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki z lekkim czubkiem mielonych orzechów laskowych
  • 14 winogron
  • 4 łyżki ubitej śmietanki
  • 4 łyżeczki mielonych orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Deserek budyniowy z winogronami i orzechami
Galaretkę przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki. Winogrona myjemy, osuszamy i kroimy na pół, usuwamy pestki a następnie kroimy na małe kawałki.

Do miski przekładamy budyń i twarożek, miksujemy i dodajemy cukier puder i mielone orzechy, miksujemy.

Do każdego pucharka wkładamy po 2 łyżki masy budyniowej, 1 łyżce pokrojonych winogron,1 łyżce ubitej śmietanki, 1 łyżeczka mielonych orzechów.
Deserek budyniowy z winogronami i orzechami
Na dno pucharków przelewamy galaretkę i chłodzimy.
Deserek budyniowy z winogronami i orzechami
Do budyniu dodajemy twarożek i dokładnie miksujemy.
Deserek budyniowy z winogronami i orzechami
Pokrojone winogrona wykładamy na masę budyniową.
Deserek budyniowy z winogronami i orzechami
Na winogrona wykładamy śmietankę i posypujemy orzechami.