Sposób przygotowania:
Deserowa zapiekanka z jabłkami
Bułkę pokroiłam w cienkie kromki. Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam naprzemiennie kromki bułki i plastry jabłek. W miseczce roztrzepałam widelcem mleko, śmietanę, jajka, żółtka i cukier. Dodałam rodzynki. Mieszaniną zalałam bułkę i jabłka. Wierzch posypałam bułką tartą, ale po upieczeniu okazało się, że było to niepotrzebne. Wstawiłam naczynie do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 40 minut w temperaturze 150 stopni z termo obiegiem, dopóki nie ścięła się masa mleczno-jajeczna. ***Deser wynalazła na Interii moja koleżanka i okazał się bardzo smacznym sposobem na zagospodarowanie czerstwych bułek.
reanja
edytaha
Dzięki Reniu, ale dużo lepiej smakuje niż wygląda :)
zufikowo
edytaha
Naprawdę pycha :) Szkoda tylko, że nie dodałam jeszcze orzeszków :)
alaaa
edytaha
Dziękuję Alu, rzeczywiście nie lubię marnować żywności :)
monikaT83
edytaha
Dziękuję Monisiu, mnie też się spodobał ten sposób :)