edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Deserowa zapiekanka z jabłkami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Czerstwa bułka, jabłuszka i rodzynki zapieczone w słodkim sosie

Deserowa zapiekanka z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deserowa zapiekanka z jabłkami

 

  • 10 dag czerstwej bułki w cienkich kromkach – u mnie „paryżanka”
  • 1,5 jabłka celesta
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru
  • 5 dag rodzynek
  • łyżka tartej bułki – po upieczeniu okazała się niepotrzebna

 

Sposób przygotowania:

Deserowa zapiekanka z jabłkami
Bułkę pokroiłam w cienkie kromki. Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam naprzemiennie kromki bułki i plastry jabłek. W miseczce roztrzepałam widelcem mleko, śmietanę, jajka, żółtka i cukier. Dodałam rodzynki. Mieszaniną zalałam bułkę i jabłka. Wierzch posypałam bułką tartą, ale po upieczeniu okazało się, że było to niepotrzebne. Wstawiłam naczynie do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 40 minut w temperaturze 150 stopni z termo obiegiem, dopóki nie ścięła się masa mleczno-jajeczna. ***Deser wynalazła na Interii moja koleżanka i okazał się bardzo smacznym sposobem na zagospodarowanie czerstwych bułek.
Deserowa zapiekanka z jabłkami
Jabłka obrałam usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plastry.
Deserowa zapiekanka z jabłkami
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam naprzemiennie plastry jabłek i kromki bułki.
Deserowa zapiekanka z jabłkami
W miseczce roztrzepałam składniki sosu i dodałam rodzynki.
Deserowa zapiekanka z jabłkami
Sosem zalałam jabłko i bułkę i posypałam bułką tartą.