Sposób przygotowania:
Deserowy sos z brzoskwiń
W małym naczyniu z grubym dnem zagotowujemy syrop. Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie w 2- 3 łyżkach wody. Gdy syrop zacznie wrzeć dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około minutę, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy alkohol i wino, doprawiamy cukrem i sokiem z cytryn. Podajemy jako dodatek do deserów, owocowych sałatek, leguminy, omletów, grysiku oraz naleśników. W związku z tym że butelkowany syrop zwykle nadaje się co najwyżej jako dodatek do wody podaje bardzo prosty przepis na syrop brzoskwiniowy:500 dag obranych i wypestkowanych brzoskwiń oraz 500 dag cukru miksujemy na najwyższych obrotach malaksera przez około 15-20 minut, oczywiście z przerwami aby nie spalić silnika urządzenia, następnie przelewamy do wyparzonych ciemnych butelek.