Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Deserowy sos z brzoskwiń

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Słodki dodatek do deserów

Deserowy sos z brzoskwiń

Składniki:

Deserowy sos z brzoskwiń

 

  • 3/4 szklanki syropu brzoskwiniowego
  • 3/4 szklanki białego słodkiego wina
  • 1 kieliszek brandy lub winiaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier i sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Deserowy sos z brzoskwiń
W małym naczyniu z grubym dnem zagotowujemy syrop. Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie w 2- 3 łyżkach wody. Gdy syrop zacznie wrzeć dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez około minutę, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy alkohol i wino, doprawiamy cukrem i sokiem z cytryn. Podajemy jako dodatek do deserów, owocowych sałatek, leguminy, omletów, grysiku oraz naleśników. W związku z tym że butelkowany syrop zwykle nadaje się co najwyżej jako dodatek do wody podaje bardzo prosty przepis na syrop brzoskwiniowy:500 dag obranych i wypestkowanych brzoskwiń oraz 500 dag cukru miksujemy na najwyższych obrotach malaksera przez około 15-20 minut, oczywiście z przerwami aby nie spalić silnika urządzenia, następnie przelewamy do wyparzonych ciemnych butelek.