Sposób przygotowania:
Dietetyczne rogaliki
Na samym początku robimy rozczyn. W misce w ciepłym mleku odtłuszczonym mieszamy drożdże. Dodajemy cukier - mieszamy. Posypujemy łyżką maki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę wbijamy jajko lekko solimy , dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i wlewamy wyrośnięty rozczyn i jogurt 0 % . Wyrabiamy ciasto. Ciasto posypujemy mąką nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie gotujemy gesty budyń na mleku odtłuszczonym i studzimy go. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą cześć rozwałkowujemy w okręg. Kroimy na trójkąty. Nakładamy łyżkę budyniu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i po ok 10 min wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 min.