irenka70

irenka70

Kucharz
[Przepisów: 6]

Dipowy sos ogórkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny dodatek do różnych potraw, mięsnych, pszennych, jarskich.

Dipowy sos ogórkowy

Składniki:

Dipowy sos ogórkowy

 

  • 10 dag świeżych ogórków,(jeden średniej wielkości)
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • 3 łyżki ziół drobno posiekanych ziół: pietruszka, koperek, szczypiorek, cukier, sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Dipowy sos ogórkowy
Ogórka myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy do większego naczynia, zalewamy jogurtem naturalnym, dodajemy chrzan, mieszamy, następnie dodajemy posiekane zioła i wszystko razem miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy (powinna wyjść papka). Przelewamy do małego naczynia, np. salaterki, miseczki, wkładamy do lodówki, podajemy schłodzone.

Tagi:

zioła dip sosy