p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Domowa biała kiełbasa wg Joli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowa biała kiełbasa na święta wg Joli

Domowa biała kiełbasa wg Joli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa biała kiełbasa wg Joli

 

  • 3,5 kg mięso z łopatki
  • 2 kg mięsnego podgardla wieprzowego,
  • 3 łyżeczki soli pekolwej,
  • całe opakowanie majeranku,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 litr wody przegotowanej,
  • jelita wieprzowe solone

Sposób przygotowania:

Domowa biała kiełbasa wg Joli
Mięso z łopatki i podgardle kroimy w kostkę, mielimy wraz z obranymi ząbkami czosnku w maszynce elektrycznej do mięsa o średnich oczkach, dodajemy sól peklową i przyprawy wg smaku, majeranek rozcieramy najpierw w dłoniach,wlewamy przegotowaną wodę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę aby masa doszła. Jelita odmaczamy z soli w wodzie, nakładamy na lejek masarski nałożony na maszynkę do mięsa, nakładając masę mięsną w jelita formujemy kiełbasy, kiełbaski okręcamy kilka razy wokół osi i nakładamy dalej masę, kiełbasy zabezpieczamy na końcówkach wiążąc je. Kiełbasy wkładamy do dużej miski aby trochę podeschła. Jedno pęto wczoraj sparzyłam na sprawdzenie smaku kiełbasy z 2 listkami laurowymi i 4 ziarnkami ziela angielskiego. Resztę zamroziłam na święta.
Domowa biała kiełbasa wg Joli
Jedno pęto wczoraj sparzyłam na sprawdzenie smaku kiełbasy z 2 listkami laurowymi i 4 ziarnkami ziela angielskiego
Domowa biała kiełbasa wg Joli
mielimy wraz z obranymi ząbkami czosnku w maszynce elektrycznej do mięsa
Domowa biała kiełbasa wg Joli
wlewamy przegotowaną wodę i dokładnie wyrabiamy mięso
Domowa biała kiełbasa wg Joli
nakładając masę mięsną w jelita formujemy kiełbasy, kiełbaski okręcamy kilka razy wokół osi