Sposób przygotowania:
Domowa konfitura z cytrusów
Przygotowanie konfitury jest bardzo proste. Cytrusy wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Za pomocą nożyka do cytrusów obierz skórkę z cytryny oraz jednej pomarańczy i jednego grejpfruta. Owoce przekrój nożem na połówki. Za pomocą ręcznej wyciskarki do owoców wydrąż miąższ wraz z sokiem do rondla. Dodaj skórkę otartą z owoców oraz cukier trzcinowy. Postaw rondel na małym ogniu i gotuj. Czas gotowania jest różny, w czasie gotowania mieszaj co jakiś czas konfiturę a gdy nadmiar soku odparuje musisz uważać aby się nie przypaliła. Mojej konfiturze zajęło ok. 45 minut. Gdy masa zgęstnieje i zobaczysz charakterystyczne bąbelki gotuj konfiturę jeszcze przez około kwadrans. Jeszcze gorąca przełóż do dwóch słoiczków o pojemności 300 ml. Konfitura po wystudzeniu mocno gęstnieje więc warto o tym pamiętać i nie redukować konfitury zbyt mocno. Jeśli wraz z miąższem i sokiem do rondla dostana się również pestki, odłów je przed przelaniem do słoiczków.