Sposób przygotowania:
Konfitura pomarańczowa na ostro :
Obrane ze skórki i oczyszczone z białych błonek miąższ pomarańczowy i mandarynkowy pokroić w kostkę . Włożyć do garnuszka z grubym dnem . Dodać morele , rodzynki, miód, sos sojowy, goździk, curry, skórkę pomarańczową , sok z cytryny i alkohol .Smażyć na bardzo małym gazie mieszając . Doprawić chilli i pieprzem . Smażyć 15 minut. Odstawić - po pół godzinie znów smażyć 15 minut mieszając - znów odstawić . I tak kilka razy aż konfitura zrobi się szklista , gęsta i dobrze wysmażona .Doprawić ostatecznie do smaku. Przełożyć do małych słoiczków ( wychodzi 1 średni słoik po majonezie ) . Może stać jakiś czas w lodówce bez pasteryzowania - jak ma być na zapas to wstawić do garnka z wodą i pasteryzować ok 10 minut . Używać jako dodatek do ostrych serów, serów pleśniowych , kozich lub do marynaty do mięs , ryb czy drobiu.Z powodzeniem zastąpi u mnie konfiturę z gorzkich pomarańczy - a można ja zrobić niejako przy okazji używania większej ilości pomarańczy , robienia kandyzowanej skórki pomarańczowej , nawet wyciskania soku ( nie wyciskać wtedy pomarańczy dokładnie tak by miąższ można było użyć do tej konfitury ).
eli_555