Sposób przygotowania:
Domowa konfitura z derenia1.
Umyć dokładnie dereń jadalny i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2.
Wydrylować dereń z pestek.
3.
Wydrylowany dereń przełożyć do garnka, dolać 2 łyżki wody i smażyć na wolnym ogniu.
4.
Smażąc dereń dosypywać etapami cukier aż do całkowitego rozpuszczenia się, sprawdzać co jakiś czas smak.
5.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Z tej porcji wyszły mi dwa małe słoiczki po dżemie.
Smacznego !
skuter5
Renata9
Rzeczywiście konfitura jest przepyszna. Ja mam to szczęście, że dereń rośnie u mnie w ogródku. W tym roku pierwszy raz tak obficie zaowocował.
Czekoladka 2
Renata9
Proponuję posadzić dwie sztuki, bo jeden dereń nigdy nie owocuje. Zawsze owocują w duecie.
lukrowanepierniczki
Renata9
Zależy ile się cukru doda. Same owoce są bardzo kwaśne. Moja konfitura jest średnio słodka.