Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Domowa konfitura z derenia

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku pierwszy raz w moim ogródku zaowocował dosyć obficie dereń jadalny. Postanowiłam zrobić z niego konfiturę. Wyszła przepyszna. Polecam ją szczególnie do mięsa lub jako dodatek do bułeczki czy też chlebka.

Domowa konfitura z derenia

Składniki:

Domowa konfitura z derenia

Konfitura z derenia

  • 800 g derenia jadalnego z pestkami
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 1 mała szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Domowa konfitura z derenia

1.

Domowa konfitura z derenia
Umycie derenia jadalnego i osuszenie ręcznikiem papierowym

Umyć dokładnie dereń jadalny i osuszyć ręcznikiem papierowym.

2.

Domowa konfitura z derenia
Wydrylowanie derenia jadalnego z pestek.

Wydrylować dereń z pestek.

3.

Domowa konfitura z derenia
Przełożenie wydrylowanego derenia do garnka

Wydrylowany dereń przełożyć do garnka, dolać 2 łyżki wody i smażyć na wolnym ogniu.

4.

Domowa konfitura z derenia
Smażenie derenia i dosypywanie cukru kryształu

Smażąc dereń dosypywać etapami cukier aż do całkowitego rozpuszczenia się, sprawdzać co jakiś czas smak.

5.

Domowa konfitura z derenia

Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Z tej porcji wyszły mi dwa małe słoiczki po dżemie.
Smacznego !