Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Konfitura z pomarańczy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak mnie naszło na konfiturę z pomarańczy, że zrobiłam. Przepis znalazłam w jakiejś książce kucharskiej, ale trochę zmieniłam go po swojemu i dodałam mniej cukru. W przepisie był kilogram cukru na kilogram pomarańczy i uważam, że to był dobry pomysł.

Konfitura z pomarańczy

Składniki:

Konfitura z pomarańczy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Konfitura z pomarańczy
1. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie z jednej pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki.

2. Następnie pomarańcze dokładnie obieramy ze skórki i z białych części, usuwamy również pestki i kroimy w większą kostkę.

3. W garnku zagotowujemy wodę z dwoma szklankami cukru. Do gorącego syropu wrzucamy pokrojone pomarańcze i gotujemy 10 minut. Następnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy do kolejnego dnia.

4. Do pomarańczy wsypujemy pozostałą szklankę cukru i gotujemy około 30 minut. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejny dzień.

5. W kolejnym dniu do pomarańczy wrzucamy konfiturę smażymy cały czas mieszając aż będzie gęsta i szklista, ja smażyłam na niewielkim ogniu około 30 minut.

6. Gotową i gorącą konfiturę przekładamy do czystych i suchych słoiczków. Zakręcamy i gotowe.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi 4 słoiczki o pojemności około 120 ml.

Pomarańcze należy dokładnie obrać z białych skórek, inaczej konfitura będzie gorzka.