Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Konfitura z płatków róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Tania, smaczna, pachnąca - same zalety. Róże obecnie kwitną więc warto zrobić przynajmniej słoiczek. Do nadziania pączków taka konfitura najlepsza.

Konfitura z płatków róży Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Konfitura z płatków róży

 

  • 20 dag płatków dzikiej róży
  • 2 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Konfitura z płatków róży
Platki dzikiej róży należy zebrać z dala od drogi. Po przyniesieniu do domu rozłożyć na powietrzu aby robaczki odeszły. Oberwać twarde białe końcówki, które konfiturze dodają goryczki. Płatki sparzyć i polać sokiem z cytryny. Z wody i cukru zagotować syrop, wrzucić płatki do syropu i zagotować mieszając. Odstawić na około 12 godzin lub dłużej. Następnie zblederować i gotować około 20-30 minut. Gorącą konfiturę nałożyć do wyprażonych słoików.
Konfitura z płatków róży
Z zebranych płatków należy oberwać białe końcówki.
Konfitura z płatków róży
Platki zagotować w syropie i odstawić na 12 godzin.
Konfitura z płatków róży
Po zblenderowaniu konfiturę gotować około 20 minut