WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sos pomidorowo - paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos ze świeżych polnych pomidorów z papryką żółtą i zieloną, z ziołami prowansalskimi czosnkiem i cebulą.

Sos pomidorowo - paprykowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sos pomidorowo - paprykowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowo - paprykowy

ETAP 1:

Do garnka wlać olej, rozgrzać i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić na małym ogniu. W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory, pozbywając się końcówek i dodać do garnka. Dodać sól i cukier. Dusić razem kilkanaście minut. Dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kolejne kilkanaście minut.

Sos zblendować na jednolitą konsystencję. Przelać do czystych słoików. Zakręcić.

Pasteryzować 10 minut.

Sos pomidorowo - paprykowy
słoiki po zapasteryzowaniu odstawione do góry dnem
Sos pomidorowo - paprykowy
Sos po ugotowaniu zblendowany na jednolitą konsystencję
Sos pomidorowo - paprykowy
Zioła i przyprawy dodane do gotującego się sosu
Sos pomidorowo - paprykowy
Pokrojone w kostę pomidory dodane do garnka
Sos pomidorowo - paprykowy
Papryka dodana do zeszklonej cebuli