WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sos słodko - kwaśny z cukinii do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos słodko - kwaśny z cukinii, z papryką czerwona, cebulą i kukurydzą. Lekko pikantny za sprawą ostrej papryki w proszku i curry. Idealny do makaronu czy ryżu.

Sos słodko - kwaśny z cukinii do słoików Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos słodko - kwaśny z cukinii do słoików

 

  • ok. 3kg cukinii (najlepiej młodej)
  • 1kg czerwonej papryki
  • 1kg cebuli
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1,5szkl. cukru
  • 1szkl. octu
  • 1l przecieru pomidorowego z kartonika
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej

Sposób przygotowania:

Sos słodko - kwaśny z cukinii do słoików

ETAP 1:

Cukinię pokroić w kostkę razem ze skórką, jeśli jest już wyrośnięta to obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić. Cebule obrać i pokroić w ćwierć plasterki. Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, posolić i wymieszać. Odstawić na kilka godzin żeby puściły sok.

Ocet zagotować z cukrem. Dodać odsączone z soku warzywa. Zagotować i gotować ok. 20 minut. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Wymieszać i gotować 10 minut. Zestawić z ognia i dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać i nałożyć do czystych słoików. Zakręcić.

Pasteryzować 10 minut.

Sos słodko - kwaśny z cukinii do słoików
Sloiki z sosem w trakcie pasteryzacji w garnku
Sos słodko - kwaśny z cukinii do słoików
Kukurydza konserwowa odcedzona dodana do sosu
Sos słodko - kwaśny z cukinii do słoików
Sos po wymieszaniu z przecierem pomidorowym i przyprawami
Sos słodko - kwaśny z cukinii do słoików
Warzywa odcedzone z soku dodane do octu z cukrem