WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Domowa musztarda miodowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najłatwiejsza domowa musztarda o delikatnym, miodowym smaku.

Domowa musztarda miodowa

Składniki:

Domowa musztarda miodowa

 

  • szklanka gorczycy
  • pół szklanki octu ryżowego
  • szklanka wody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka miodu
  • łyżeczka oliwy
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Domowa musztarda miodowa
Ziarna gorczycy zalewamy gorącą wodą i octem. Przykrywamy i odstawiany na kilkanaście godzin, aż gorczyca wchłonie cały płyn. Następnie przekładamy ją do misy, dodajemy płynny miód, oliwę, sól i pieprz. Rozdrabniamy blenderem na masę, która najbardziej nam odpowiada. Jeżeli lubimy musztardę francuską, rozdrabniamy część ziarenek, a resztę dodajemy w całości. Przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce. Najlepsza jest po kilku dnach, gdy smaki dobrze się połączą.