Sposób przygotowania:
Domowa prażona cebulkaETAP 1:
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobniutką kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Posolić według uznania, u mnie ok. 1/3 łyżeczki soli, może trochę mniej. Do cebuli dosypać mąkę pszenną (użyłam tortowej) i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulkę. Przed wrzuceniem na patelnię jeszcze raz wymieszać ją w misce. Cebulkę smażyć na średnim ogniu przez min. kilkanaście minut, mieszając ją w tym czasie dość często.
Gdy cebulka się zezłoci ze wszystkich stron zdjąć na talerz wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, rozłożyć i pozostawić tak do wystudzenia.
Wystudzoną przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.