WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Domowa prażona cebulka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa prażona cebulka to świetny i smaczny dodatek do kanapek, zapiekanek, hotdogów czy sałatek. Można go zrobić w łatwy i szybki sposób.

Domowa prażona cebulka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa prażona cebulka

 

  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • ok. 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Domowa prażona cebulka

ETAP 1:

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobniutką kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Posolić według uznania, u mnie ok. 1/3 łyżeczki soli, może trochę mniej. Do cebuli dosypać mąkę pszenną (użyłam tortowej) i dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulkę. Przed wrzuceniem na patelnię jeszcze raz wymieszać ją w misce. Cebulkę smażyć na średnim ogniu przez min. kilkanaście minut, mieszając ją w tym czasie dość często.

Gdy cebulka się zezłoci ze wszystkich stron zdjąć na talerz wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, rozłożyć i pozostawić tak do wystudzenia.

Wystudzoną przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Domowa prażona cebulka
Usmażona cebulka wyłożóna na talerz wyłożóny ręcznikiem papierowym
Domowa prażona cebulka
Cebulka w trakcie smażenia na patelni na oleju
Domowa prażona cebulka
Cebulka wymieszana z mąką wyłożóna na patelnię
Domowa prażona cebulka
Pokrojona cebula wymieszana z solą i mąką pszenną