iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Kartacze z pieczarkami i prażoną cebulką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Troszkę pracy nas czeka , ale nie tak dużo jak się wydaje. Najdłużej trwa gotowanie bo ok 20 min, ale warto smak niesamowity . Do tego wykończenie z prażonej cebuli i pieczarek na masełku.

Kartacze z pieczarkami i prażoną cebulką

Składniki:

Kartacze z pieczarkami i prażoną cebulką

 

Sposób przygotowania:

Kartacze z pieczarkami i prażoną cebulką
1 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę . 1/2 kg ziemniaków obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Starte ziemniaki wyciskamy przez pieluchę.

Ziemniaki dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Skrobie która została po wyciśnięciu ziemniaków dodajemy do masy.

Mieszamy , dodajemy mąkę ziemniaczaną . Solimy do smaku.

Cebule kroimy podsmażamy i dodajemy do mięsa mielonego. doprawiamy wyciśniętym czosnkiem , pieprzem i solą do smaku.

Z masy formujemy kulki rozpłaszczamy je dajemy łyżkę mięsa i sklejamy , kulamy w rękach aby powstała kulka. Takie kulki wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu ok 20 min.

Pieczarki kroimy i smażymy na maśle. Wyławiamy kartacze polewamy je pieczarkami z masełkiem i posypujemy prażoną cebulką .