Sposób przygotowania:
Kartacze z pieczarkami i prażoną cebulką
1 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę . 1/2 kg ziemniaków obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Starte ziemniaki wyciskamy przez pieluchę.
Ziemniaki dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Skrobie która została po wyciśnięciu ziemniaków dodajemy do masy.
Mieszamy , dodajemy mąkę ziemniaczaną . Solimy do smaku.
Cebule kroimy podsmażamy i dodajemy do mięsa mielonego. doprawiamy wyciśniętym czosnkiem , pieprzem i solą do smaku.
Z masy formujemy kulki rozpłaszczamy je dajemy łyżkę mięsa i sklejamy , kulamy w rękach aby powstała kulka. Takie kulki wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu ok 20 min.
Pieczarki kroimy i smażymy na maśle. Wyławiamy kartacze polewamy je pieczarkami z masełkiem i posypujemy prażoną cebulką .
Ziemniaki dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Skrobie która została po wyciśnięciu ziemniaków dodajemy do masy.
Mieszamy , dodajemy mąkę ziemniaczaną . Solimy do smaku.
Cebule kroimy podsmażamy i dodajemy do mięsa mielonego. doprawiamy wyciśniętym czosnkiem , pieprzem i solą do smaku.
Z masy formujemy kulki rozpłaszczamy je dajemy łyżkę mięsa i sklejamy , kulamy w rękach aby powstała kulka. Takie kulki wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu ok 20 min.
Pieczarki kroimy i smażymy na maśle. Wyławiamy kartacze polewamy je pieczarkami z masełkiem i posypujemy prażoną cebulką .
Magdalena88
iwa643