Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, prosta w wykonaniu zapiekanka. Bardzo sycąca. Idealna na obiad. Można wcześniej przygotować, a później zapiec.

Zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek

Składniki:

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w plasterki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie odcedzamy i studzimy. Uważamy, żeby za mocno się nie rozgotowały.

2. Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie półplasterki, smażymy do miękkości na oleju, oprószamy do smaku solą. Usmażoną cebulę odsączamy z oleju i studzimy.

3. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Dusimy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszoną natką i lubczykiem. Studzimy.

4. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

6. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Następnie wykładamy dno ziemniakami, połową pieczarek i cebuli, ponownie ziemniaki, pieczarki i cebula, na koniec ziemniaki, połowa sera żółtego i zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym.

7. Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil.

8. Gotową zapiekankę podajemy. Smacznego życzę. 
Zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek
Tak wygląda zapiekanka ziemniaczana w przekroju.