klaudia123

klaudia123

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Domowa zupa ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zupa ogórkowa jest znakomita na obiad w zimny dzień. Zasmakuje każdemu kto lubi ogórki kiszone.

Domowa zupa ogórkowa

Składniki:

Domowa zupa ogórkowa

 

  • 500 g ogórków kiszonych
  • 5 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki wody
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżka mąki
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 2-3 kostki rosołowe

Sposób przygotowania:

Domowa zupa ogórkowa

ETAP 1:

Do garnka wlej wodę i dodaj do niej obrane, umyte i osuszone warzywa (ziemniaki pokrój w kostkę) oraz piersi z kurczaka. Do garnka dołóż kostki rosołowe i gotuj dłuższą chwilę. Po ugotowaniu wywaru wyjmij warzywa. Marchew pokrój w plastry i dorzuć do wywaru. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce na jarzynowych oczkach i dodaj do wywaru. Zagotuj zupę. Do kubeczka wlej cztery łyżki wody i mąkę, wszystko razem wymieszaj i dodaj do zupy. Zagotuj. Na sam koniec dodaj śmietanę i jeszcze raz podgotuj. Smacznego!


Tagi:

ogórki