Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Domowe bajaderki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealny sposób na wykorzystanie zalegających resztek ciast i ciasteczek. Bajaderki każdemu przypadną do gustu.

Domowe bajaderki

Składniki:

Domowe bajaderki

 

  • 25 dag resztek ciast
  • 25 dag ciasteczek (herbatniki, biszkopty, krakersy)
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 3 łyżki ulubionego likieru (u mnie ajerkoniak)
  • 3/4 szklanki śmietany 36%
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki mieszanki owoców kandyzowanych (ananas, papaja, skórka pomarańczowa)
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady deserowej do gotowania
  • 50 dag masła

Sposób przygotowania:

Domowe bajaderki
1. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać drobno posiekane resztki ciast i rozdrobnione ciasteczka, lekko ubitą śmietanę, bakalie i likier. Dokładnie wymieszać i odstawiamy do stężenia (około 2-3 godziny)

2. Umoczonymi w zimnej wodzie rękoma formować kule. Czekoladę do gotowania roztopić z masłem według instrukcji na opakowaniu.

Polewać bajaderki, odstawić aż polewa stężeje.