Sposób przygotowania:
Bajaderki piernikowe
W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, gorzką czekoladę połamaną na kostki, słodzone kakao i cukier. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły, zestawiamy i studzimy Pozostałości ciast drobno kruszymy do dużej miski, na środku robimy wgłębienie, dodajemy przyprawę do piernika i wlewamy tam ostudzoną masę (pozostawiamy około 3-4 łyżki), olejek i dżem porzeczkowy. Dokładnie wyrabiamy masę rękami. Forujemy kuleczki dowolnej wielkości. Pozostawioną część masy ponownie podgrzewamy wraz z połową gorzkiej czekolady połamanej na kostki - doprowadzamy do rozpuszczenia. W ostudzonej polewie maczamy bajaderki i obsypujemy wiórkami kokosowymi (można też zostawić bez obtaczania).
![Bajaderki piernikowe Bajaderki piernikowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/bajaderki-piernikowe-324779.jpg)
![Bajaderki piernikowe Bajaderki piernikowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/bajaderki-piernikowe-324780.jpg)
![Bajaderki piernikowe Bajaderki piernikowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/bajaderki-piernikowe-324781.jpg)
![Bajaderki piernikowe Bajaderki piernikowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/bajaderki-piernikowe-324782.jpg)
zbysiowa