MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Oponki na serku wiejskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z okazji Tłustego Czwartku - z produktów, które były pod ręką - powstały oponki bez dziurki, na serku wiejskim.

Oponki na serku wiejskim

Składniki:

Oponki na serku wiejskim

 

  • 350g serka wiejskiego
  • 350g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina octu

Sposób przygotowania:

Oponki na serku wiejskim
Serek wiejski rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier, ocet - zagniatamy ciasto.

Z ciasta wykrawamy kółka. W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Oponki smażymy na rumiano z dwóch stron.

Układamy na papierze, żeby pozbyć się tłuszczu. Gdy wystygną, posypujemy pudrem.