ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Domowe chrupiące frytki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwy, szybki sposób na domowe frytki, nie trzeba kupować mrożonych, w tych domowych nie ma żadnych zbędnych dodatków, są chrupiące z wierzchu, mączyste w środku.

Domowe chrupiące frytki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe chrupiące frytki

 

Sposób przygotowania:

Domowe chrupiące frytki
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić je w 1 cm grubości paski, opłukać w zimnej wodzie, wlać czystą zimną wodę i moczyć z 15 minut.

Ziemniaki odlać z wody na durszlak, potrząsać durszlakiem, woda dobrze się odsączy. Wsypać ziemniaki do miski, dodać przyprawę do ziemniaków, paprykę ostrą, wlać 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszać.

Urządzenie ustawić na 180 C i włączyć, gdy osiągnie temperaturę to frytki wsypać do kosza, zamknąć i ustawić na 18 minut, po tym czasie kosz wyjąć i potrząsnąć frytkami w koszu.

Teraz ustawić na 160 C i 16 minut, frytki są gotowe, ja zrobiłam tę ilość ziemniaków na 2 x, jak do pełna się wsypie, to frytki nie będą chrupiące .
Domowe, chrupiące frytki
Można przyprawy dodać jakie się lubi lub same, bez przypraw.
Domowe, chrupiące frytki
Nigdy frytek nie sypię do kosza do pełna.