BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Frytki z dyni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam frytki z dyni. Frytki wyszły bardzo smaczne,zasmakowały całej rodzince no i szybko zniknęły z talerza. Nie spodziewałam się że są tak smaczne. Takie frytki często będą gościć na moim stole.

Frytki z dyni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Frytki z dyni

 

  • dynia hokkaido 1 szt,(nie za duża),
  • oliwa 3 łyżki,
  • oregano 1 łyżeczka,
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
  • bazylia 1 łyżeczka,
  • imbir mielony szczypta,
  • ząbki czosnku 2 (rozgniecione i drobniutko posiekane),
  • sól ,
  • Zioła można dodać swoje ulubione,

Sposób przygotowania:

Frytki z dyni
Dynię hokkaido pokroić na części, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne.

Każdą część pokroić na paski.

Włożyć do miski ,dodać oliwę, przyprawy, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę.

Paski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie blisko siebie).

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni .C około 25 minut ,aż frytki się zrumienią i przypieką.

Po upieczeniu posolić i podawać z ulubionym sosem lub ketchupem. 

Frytki solimy dopiero po upieczeniu.
Frytki z dyni
Dynię kroimy na części ,obieramy ze skóry i kroimy w paski
Frytki z dyni
Wkładamy do miski ,dodajemy oliwę i przyprawy,dokładnie mieszamy
Frytki z dyni
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 25 minut