Przepyszne frytki! Niewiele jest osób na świecie, które nie lubią tej formy ziemniaka. Powstałe z pokrojonych w słupki ziemniaków i zanurzone w oleju urzekają chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Można je podawać w wersji klasycznej, z solą i ketchupem, albo na słodko - wykonane z batatów. Ich smak zależy od rodzaju wybranego ziemniaka i od oleju na którym są smażone.
Tradycyjnie w Belgii, ojczyźnie frytek, smażono je na łoju wołowym. Prawdopodobnie sposób robienia frytek narodził się w miasteczku nad rzeką Mozą. Tamtejsi rybacy podczas zimy, nie mogąc łowić ryb, wymyślili sycące i przypominające ich ukochane smażone rybki - frytki. Znana nam wszystkim nazwa "french fries" narodziła się całkiem przypadkiem. Angielscy żołnierze, wspierający w trakcie I wojny światowej Belgię, skosztowali smażonych ziemniaków i od razu się w nich zakochali, a słysząc wokół siebie język francuski nazwali je francuskimi frytkami.
Domowe tradycyjne frytki nie są trudne w przygotowaniu. Z dodatkiem różnych sosów, takich jak czosnkowy, serowy czy salsa stanowią danie samo w sobie. Sekretem idealnych frytek jest gatunek użytego ziemniaka. Najlepiej wybierać te, które mają wysoką zawartość skrobi. Zapoznajcie się z przepisami i zróbcie swoją własną wersję frytek.