gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

SUPERPRZEPIS

Domowe chrusty Gosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, domowe chrupiące chrusty. Idealne do popołudniowej kawy na tłusty czwartek.Przepis mam od swojej mamy.

Domowe chrusty Gosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe chrusty Gosi

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe chrusty Gosi
1.Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę i margarynę. Zagnieść na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków. 2.Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. 3.Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.
Domowe chrusty Gosi
Zarabiamy ze składników jednolite ciasto
Domowe chrusty Gosi
Za pomocą wałka wtłaczamy powietrze w ciasto
Domowe chrusty Gosi
Ciasto rozwałkowujemy wycinamy formujemy chrusty
Domowe chrusty Gosi
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

Tagi:

faworki chrust