gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Faworki (chrusty) z mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faworki (chrusty) z mascarpone wychodzą bardzo delikatne i odpowiednio chrupiące. Polecam wypróbowanie przepisu.

Faworki (chrusty) z mascarpone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faworki (chrusty) z mascarpone

 

  • 300 g mąki tortowej,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka wódki,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Faworki (chrusty) z mascarpone
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.

Ciasto zbijamy wałkiem około 10- 15 minut (wałkiem uderzamy tak aby się spłaszczyło, następnie ponownie składamy i ponownie zbijamy wałkiem).

Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy na prostokąty ( mniej więcej 6x2 cm), następnie nacinamy na środku i przeciagamy jeden koniec.

Do głębokiej patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Usmażone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego ;)
Faworki (chrusty) z mascarpone
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Faworki (chrusty) z mascarpone
Ciasto zbijamy wałkiem około 10- 15 minut(wałkiem uderzamy tak aby się spłaszczyło, następnie ponownie składamy i ponownie zbijamy wałkiem).
Faworki (chrusty) z mascarpone
Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy na prostokąty ( mniej więcej 6x2 cm), następnie nacinamy na środku i przeciagamy jeden koniec.