BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Faworki - czyli chrust

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam pyszne, kruche faworki. Proste i szybkie w przygotowaniu, które lubią duże i małe łasuchy. Polecam na karnawał i nie tylko.

Faworki - czyli chrust Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Faworki - czyli chrust

 

 

  • Dodatkowo;
  • olej do głębokiego smażenia,
  • cukier puder,

Sposób przygotowania:

Faworki - czyli chrust
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto cienko wałkujemy, tniemy paski, nacinamy w środku i przewijamy na faworki.

Faworki smażymy w dobrze nagrzanym oleju na złoty kolor, po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Faworki - czyli chrust
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto
Faworki - czyli chrust
Ciasto cienko wałkujemy, następnie tniemy na paski, przecinamy w środku i przewijamy na faworki
Faworki - czyli chrust
Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony
Faworki - czyli chrust
Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Faworki - czyli chrust
Wystudzone oprószamy cukrem pudrem