Sposób przygotowania:
Domowe Croissanty
Pokruszone drożdże wymieszać z wodą. Roztopić 15g masła. Do przesianej mąki dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże.
Ciasto wyrabiać ręcznie na gładkie, przełożyć je do miski , przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.
Po wyrośnięciu ciasto uderzyć aby opadło, po czym miskę znowu przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
Ciasto uderzyć ponownie i przykryte folia wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut.
Masło utrzeć. Ciasto wyciągnąć i zozwałkować na prostokąt, połowę masła ułożyć na ciasto, po czym złożyć je jak list, obrócić o 90 stopni i rozwałkować, następnie znów je złożyć jak list, tym razem bez masła. Ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na 60 minut.
Powtórzyć wszystkie czynności od początku czyli rozwałkować ciasto nałożyć masło, złożyć jak list, rozwałkować złożyć bez masła , owinąć folią i wsrawić do zamrażarki na 30 minut, i do lodówki na 60 minut.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości 5mm, wykroić trójkąty, formować rogaliki.
Rogaliki wyłożyć na blachę, posmarować żółtkiem, po czym piec ok. 5 minut w temp. 220c, a puzniej 15 minut w temp. 190c.
Piec na złoty kolor.
Ciasto wyrabiać ręcznie na gładkie, przełożyć je do miski , przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.
Po wyrośnięciu ciasto uderzyć aby opadło, po czym miskę znowu przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
Ciasto uderzyć ponownie i przykryte folia wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut.
Masło utrzeć. Ciasto wyciągnąć i zozwałkować na prostokąt, połowę masła ułożyć na ciasto, po czym złożyć je jak list, obrócić o 90 stopni i rozwałkować, następnie znów je złożyć jak list, tym razem bez masła. Ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na 60 minut.
Powtórzyć wszystkie czynności od początku czyli rozwałkować ciasto nałożyć masło, złożyć jak list, rozwałkować złożyć bez masła , owinąć folią i wsrawić do zamrażarki na 30 minut, i do lodówki na 60 minut.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości 5mm, wykroić trójkąty, formować rogaliki.
Rogaliki wyłożyć na blachę, posmarować żółtkiem, po czym piec ok. 5 minut w temp. 220c, a puzniej 15 minut w temp. 190c.
Piec na złoty kolor.
marietta