Domowe Croissanty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsze co może być dodatkiem do kawy to są croissanty, są kruche, słodkie a także mają przyjemny maślany smak.

Domowe Croissanty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe Croissanty

 

  • 125g masła
  • 1,5 łyżeczki mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 4g soli
  • 210g mąki pszennej ( 450 )
  • 85ml wody letniej
  • 5g świeżych drożdży
  • 15g masła
  • 100g czekolady do polania rogalików
  • kokos i płatki migdałowe do posypania
  • 1 żółtko do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania:

Domowe Croissanty
Pokruszone drożdże wymieszać z wodą.  Roztopić 15g masła. Do przesianej mąki  dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże.

Ciasto wyrabiać ręcznie na gładkie, przełożyć je do miski , przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut. 

Po wyrośnięciu ciasto uderzyć aby opadło, po czym miskę znowu przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 60 minut. 

Ciasto uderzyć ponownie i przykryte folia wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut.

 Masło utrzeć. Ciasto wyciągnąć i zozwałkować na prostokąt, połowę masła ułożyć na ciasto, po czym złożyć je jak list,  obrócić o 90 stopni i rozwałkować, następnie znów je złożyć jak list, tym razem bez masła. Ciasto  owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na 60 minut. 

Powtórzyć wszystkie czynności od początku czyli rozwałkować ciasto nałożyć masło, złożyć jak list, rozwałkować złożyć bez masła , owinąć folią i wsrawić do zamrażarki na 30 minut, i do lodówki na 60 minut.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości 5mm, wykroić trójkąty, formować rogaliki.

Rogaliki wyłożyć na blachę, posmarować żółtkiem, po czym piec ok. 5 minut w temp. 220c, a puzniej 15 minut w temp. 190c.

Piec na złoty kolor.


Domowe Croissanty
Cała blaszka rogalików
Domowe Croissanty
Jusia 22

Tagi:

czekolada