reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowe cukierki mleczne typu krówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukierki smakują nieco inaczej, są miękkie i kruche ,ale Mała sie zajada, a ja wiem co dokładnie wcina :)

Domowe cukierki mleczne typu krówki

Składniki:

Domowe cukierki mleczne typu krówki

 

  • 1 puszka mleko skondensowanego ( u mnie słodzone, bo innego nie było)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • kilka kropli ekstraktu lub olejku waniliowego

Sposób przygotowania:

Domowe cukierki mleczne typu krówki

przygotowanie

Domowe cukierki mleczne typu krówki
Troszkę to trwa, ale nie mieszane lubi sie przypalać.

Mleko przelewamy na patelnie lub płaski i szeroki rondel.

Wsypujemy cukier i podgrzewamy, cały czas mieszając do rozpuszczenia się cukru.

przygotowanie

Domowe cukierki mleczne typu krówki
dodajemy masłao wyciagniete z lodówki, im zimniejsze tym lepsze

Gotujemy na bardzo małym ogniu 15-30 minut.

zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i wanilię- mieszamy do rozpuszczenia

studzenie

Domowe cukierki mleczne typu krówki
przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia

Gdy mamy już zadowalającą gęstość przelewamy masę do formy wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia, najlepiej na noc lub 12 godzin.

Potem można pokroić na kawałki, zawinąć w papier do pieczenia.

Przechowujemy w puszce w lodówce.