slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na domowy blok czekoladowy. Jest to wspomnienie mojego dzieciństwa. Tego smaku nie da się podrobić.

Blok czekoladowy

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • ¼ szkl mleka
  • 250 g masła
  • 1 szkl cukru
  • 3 czubate łyżki kakao naturalnego
  • 400 g mleka w proszku pełnego
  • 100 g herbatników
  • garść suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy
Do garnka wlewamy mleko, wkładamy pokrojone na małe kawałki masło i wsypujemy cukier oraz kakao. Wstawiamy na mały gaz i rozpuszczamy masę, co jakiś czas mieszając.

W tym czasie łamiemy herbatniki na mniejsze części a keksówkę wykładamy folią aluminiową.

Gdy masa kakaowa jest już płynna, zdejmujemy ją z ognia i wsypujemy mleko w proszku cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy herbatniki i żurawinę i delikatnie mieszamy.

Przekładamy gorącą masę do keksowki i odstawiamy aby ostygła.

Zimną masę wkładamy do lodówki na całą noc.